Vinkkipalsta

Saimme sähköpostia taloon.com:lta, jossa pyydettiin kertomaan muutama hyvä vinkki rakentammiseen ja/tai remontointiin liittyen ja osallistumaan samalla kilpailuun, jossa voi voittaa 1000€ lahjakortin taloon.comiin. Tässä siis meidän vinkkilistamme. Ja selvyyden vuoksi vielä maininta:

Tämä kirjoitus osallistuu nettirautakauppa www.taloon.com:in blogikilpailuun http://www.raksaniksit.fi kutsuttuna.

Mitkä asiat kannattaa siis ottaa huomioon rakentaessa tai remontoidessa? Tällä seitsemän kohdan ohjelmalla pääsee hyvään alkuun.

1. Vakuutukset kuntoon

Talkooporukan vakuuttaminen kannattaa ja se ei ole edes kallista, jos vertaa esim. omakotitalon rakennuttamisprojektin kokonaiskustannukseen. Ja sen valmistuvan kodin kivijalkakin kannattaa vakuuttaa jo rakennusaikana. Perustusten rikkoutuminen ja niiden uudelleen rakentaminen sylettää, jos siihen pitää kaivaa omaa kuvetta.

2. Jäykkäkouristusrokotukset kuntoon

Pieniä naarmuja ja kolhuja tulee väistämättä kaikille. On huomattavasti helpompaa paikata ne pelkällä laastarilla tai sideharsolla kotona kuin jonottaa ensiapupolin tikkausjonossa kesken pahimman raksahässäkän.

3. Suunnittele, suunnittele ja vielä kerran suunnittele

Hyvin suunniteltu on vielä kokonaan tekemättä, mutta helpottaa sitä tekemistä oleellisesti. Saimme omilta urakoitsijoiltamme useaan kertaan kiitosta siitä, että meillä oli mietittynä asiat jo heti alkuun suurimmaksi osaksi valmiiksi. Yllättäviäkin tilanteita meillekin tietysti projektin aikana tuli eteen, mutta niihin oli huomattavasti helpompi reagoida, kun kaikki muu oli selvää pässilihaa sekä meille, että urakoitsijoille ja säätöä tarvittiin vain pienissä yksiyiskohdissa.

4. Ulkoista siellä, missä tarvitsee – tee itse se minkä jaksat ja pystyt

Tämä liittyy rakennuttajan jaksamiseen niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kaikkea ei tarvitse eikä aina voi tehdä itse. Meillä päädyttiin jo alussa siihen, että teemme rakennuspaikan raivauksen puustosta, rakennusaikaisen siivouksen sekä sisä- ja ulkopintojen maalaamiset itse. Kaiken muun tekivät arkkitehtimme, sisustus-, sähkö-ja LVI-suunnittelijamme sekä urakoitsijamme. Hermot lepäsivät rakennusaikana ja parisuhde jaksaa edelleen hyvin. Tennis- ja golfkyynärpäät vaivasivat tosin rakennuspaika raivausvaiheessa allekirjoittanutta, mutta sen voi laittaa mottorisahan käytön harjoittelun piikkiin.

5. Se mitä teet itse, tee kunnollisilla työkaluilla ja välineillä

Hyvä, halpa, nopeasti. Näistä voit valita vain kaksi kerrallaan, kaikkia kolmea ei ole samassa tuotteessa/palvelussa olemassakaan. Pätee myös työkaluihin ja välineisiin. Ennakoimalla omat tekemiset rakennusaikana voi hankinnat tehdä rauhassa ja valita omaan käyttöön sekä tarpeisiin parhaiten soveltuvat koneet ja laitteet. Aina ei kannata ostaa kalleinta, mutta halvimmilla rimpuloilla menee hermot, aikaa, rahaa ja ne hermot. Unohtaa ei sovi myöskään työturvallisuusasioita – asianmukaiset telineet ja/tai henkilönostimet kannattaa hankkia ilman epäilystäkään.

6. Pidä raksalla lähettyvillä pieni ensiapulaukku

Niitä naarmuja ja kolhuja tulee. Isoja ja pieniä. BTDT, did not get the T-shirt.

7. Muista syödä ja juoda – muutakin kuin lihapiirakkaa ja olutta. Älä unohda myöskään nukkumista.

Raksalla jaksaa paljon paremmin, kun pitää huolta sopivasta nesteytyksestä ja riittävästä energiansaannista. Pirteä raksaaja tekee vähemmän virheitä – ja ensiavussa ommeltujen tikkien lukumääräkin pysyy pienenä.

Laitan tähän loppuun kuvan viime kesän remonttitouhuista appiukon kanssa. Kuvatekstinä olkoon: lue käyttöohjeet, käytä tarvittavia suojavälineitä ja muista oikeat työmenetelmät. Kuvassa Makitan LF-1000 kääntöpöytäsirkkelissä käyneet allekirjoittaneen oikean käden kolme keskimmäistä sormea. Tuloksena 1 tikki ja keskisormessa nyt tunnoton sormenpää sekä kolhiintunut itsetunto. Appiukko elää ja voi hyvin.

2013-06-22 18.29.26

Tekijä: Otto.

Vajaa nelikymppinen insinööri rakennuttaa, harrastaa ja urheilee.

Yksi ajatus artikkelista “Vinkkipalsta”

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: