Vuosi takana

Asumista Villa Osmankäämissä tuli täyteen vuoden verran huhtikuun lopulla – ihan varkain ja yllättäen. Mutta eikös se niin mene, että aika lentää, kun on mukavaa? Näin ainakin meillä täällä asumisen ja olemisen osalta.

Vuoden aikana olemme saaneet vastata vähintäänkin riittävän monta kertaa kysymykseen: mitä tekisitte toisin? Jokaisessa raksaprojektissa lienee enemmän sääntö kuin poikkeus, että jotain menee pieleen ja joitain asioita ei vain osaa ajatella järkevästi etukäteen ja vasta käytäntö ja arjen haasteet saavat tehdyt valinnat näyttäytymään kaikessa ihanuudessaan tai karmivuudessaan.

Isoja juttuja ei meillä ole, joita haluaisimme tehdä toisin. Pieniä juttuja on tullut asumisen myötä vastaan, joiden kohdalla valinta voisi olla joku muu kuin nykyinen ratkaisu tai toteutus olisi tehty muulla tavalla kuin nyt tehtiin.

1. Keittiön kaappien kahvojen toimivuutta olemme miettineet nyt useamman kerran. Domuksen alumiiniprofiiliset listamaiset kahvat ovat linjakkaat ja tyylikkäät, mutta käytännössä niiden puhtaanapito on ollut haastavaa. Ne ovat myös terävät kulmistaan, joten hieman niitä pitää varoa, kun viilettää keittiössä. Rouva voi kertoa lisää kuinka raskausaikana vatsan seudulla oli useampikin naarmu näiden ansiosta. Vaihto joksikin muuksi voisi tulla kyseeseen, mutta vaatii kyllä hetken mietintää ja jokusen palaverin rouvan kanssa.

2. Keittiön allas. Teräväkulmainen ja linjakas allas on kyllä hieno ja näyttävä, mutta vuoden aikana on nurkkiin jäänyt kellertävä raita, jota ei ainakaan minulla olevilla pesuaineilla ja -konsteilla saa puhtaaksi. Altaan voi toki vaihtaa joksikin muuksi, mutta eiköhän tällä mennä kunnes muut akuutimmat asiat on hoidettu kuntoon.

3. Väliovien maalaus. Ovissa sinänsä ei ole mitään vikaa, mutta maalauttaminen meni pieleen ja huolella. Suosituksista ja hyvistä kokemuksista huolimatta meille toimitettiin sekundaa, jonka takia saimme kyllä alennusta sovitusta hinnasta, mutta silti harmittaa – lähes kaikissa ovissa oli joko lohjennut maali tai maalaus ei ollut ulottunut peiliuran pohjalle saakka. Jälkikäteen pähkäilimme Studio Lillehammerin neitojen kanssa, että myöskään värisävy ei ole sitä, mitä piti olla. No, tämän voi hoitaa helpohkosti kuntoon ottamalla ovet irti, hiomalla ja maalamalla ne itse uudestaan. Teettää toki paljon töitä, mutta on tehtävissä.

4. Makuuhuoneen oven sijoittuminen suhteessa takkaan. Tälle ei oikein voi tehdä mitään, mutta tämä harmitus on luonteeltaan ”ei aiheuta toimenpiteitä”. Ovi avautuu suoraan takan taakse, jolloin käytävä menee ”umpeen”. Yleensä meillä makuuhuoneen ovi onkin joko kokonaan kiinni (silloin, kun on vieraita talossa) tai auki (ollaan oman porukan kesken).

5. Terassi voisi olla isompi. Niin. Onko terassi koskaan riittävän iso? Tai voiko se olla liian iso? Aika näyttää. Laajennussuunnitelmat on tämän osalta jo tehty. Ai niin, terassi voisi olla myös lasitettu, eikö niin?

6. WC-istuinten muotoilu sisäpuolelta. Vauhtiraitojen määrä on nykyisissä pöntöissä melkoinen ja WC-harja sekä -puhdistusaine on tullut tutuiksi. Onneksi nämäkin on helpot ja kohtuukustannuksin uusittavissa ”joskus”.

7. Eteisen kaappien vetolaatikoiden korkeus. Ovat matalat. Aivan liian matalat ainakin rouvan huiveille (paljon), käsilaukuille (vielä enemmän) sekä hanskoille (näitäkin on paljon). Samaan kohtaan osuu kyseisen kaapin liukuoven mitoitus suhteessa vetolaatikoiden leveyteen. Liukuovi pitää avata täysin auki ennen kuin vetolaatikon saa avattua. Joko liukuovet pitäisi tehdä kolmesta elementistä nykyisen kahden elementin sijaan tai vaihtoehtoisesti laatikoiden olla kapeampia. Jälkimmäinen lienee helpompi ja halvempi toteuttaa jälkikäteen sitten ”joskus”.

8. Vaatehuoneen vetolaatikoiden sekä ripustustankojen määrä. Samaa kategoriaa kuin yllä mainittu eteisen kaappien harmitus. Vetolaatikoita olisi voinut olla enemmän suhteessa avohyllyihin, samoin vaatetankoja olisi saanut olla enemmän. Vetolaatikoita saa helposti lisää, vaatetankojen kanssa pitääkin sitten miettiä vähän enemmän.

9. Kodinhoitohuoneen altaan viereisen seinän olisi voinut suojata vastavalla taustalasilla kuin hanan takana oleva seinä heti alkuunsa – ei toki ole mahdottoman iso juttu hoitaa kuntoon tulevaisuudessa.

Tämmöisiä kuvioita täällä vuoden aikana. Pikkuhiljaa alkaa hahmottumaan sen kuuluisan sanonnan merkitys:”Omakotitalo ei ole koskaan valmis, vaan sen rakentaminen on prosessi, joka jakautuu aikaan ennen ja jälkeen muuton.” Tekemistä meillä(kin) tulee riittämään tulevina vuosina.

Laitan tähän loppuun vielä sähkönkulutuslukemat huhtikuulta: 1178 kWh. Pudotusta maaliskuulta jo reilusti. Toukokuussa on tähän päivään mennessä mennyt 611 kWh, joten hyvältä näyttää.

Rouva kertonee kuluneen viikon aikana touhutuista pihahommista tarkemmin myöhemmin.

Advertisement

Tekijä: Otto.

Vajaa nelikymppinen insinööri rakennuttaa, harrastaa ja urheilee.

2 vastausta artikkeliin “Vuosi takana”

    1. Kiitos vinkistä Riku! Täytyypä kokeilla. Totesimme Vanish Oxiaction -jauheen myös toimivaksi keinoksi puhdistaa keittiön allas. Kodinhoitohuoneen altaassa on vielä puhdistamista odottamassa (ja oikeaa ainetta) kalkkitahran näköisiä laikkuja, jotka eivät ainakaan vielä ole kadonneet millään tällä hetkellä kotoa löytyvällä aineella tai välineellä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: