Maalämpö on päällä

Vaikka kevät on (ainakin olevinaan) jo pitkällä, niin lämmitysasiat ovat olleet pinnalla kaiken muun touhuamisen ohella. Maalämpöpumpun asennus tapahtui jo aikaisemmin tässä kuussa ja eilen se jo hyrisi sujuvasti teknisen tilan nurkassa. Kymppiputken Tero oli saanut järjestelmän täytettyä, ilmauksen tehtyä ja napsauttanut virrat päälle. Käyttöä ja säätötoimenpiteitä päästään varmasti opettelmaan viimeistään parin viikon päästä, kunhan ollaan ensin muutettu.

Maalämpö oli meille lähestulkoon itsestään selvä vaihtoehto lämmitysmuodoksi. Vaikka Villa Osmankäämi onkin rakenteeltaan passiivitalo, ei lämmitystä haluttu jättää vain koneiden ja laitteiden hukkalämmön ja IV-koneen lämmön talteenoton varaan, vaan lämmitystä tehostetaan vesikiertoisella lattialämmityksellä, sekä varaavalla takalla. Pääkriteerinä oli asumismukavuus – palelevia varpaita tuskin tarvitsee enää kärsiä. Mukavana lisäominaisuutena maalämpöpumpun avulla saadaan varsinkin passiivitalossa tarpeellinen jäähdytys kesäaikaan, kun IV-koneeseen yhdistetään jäähdytyspiiri.

Maalämmön osalta projekti alkoi hyvissä ajoin jo kesällä 2011, jolloin porattiin 198m syvä kaivo. Samalla kertaa porattiin myös käyttövesikaivo. Tällöin rakennusprojektissa tehtiin perustustöitä ja Laaksosen Asko heilui tiluksilla kaivinkoneensa kanssa. Kaivoon asennettiin samassa yhteydessä teräksinen asennusputki (3 metriä), keruuputken sekä muut tarvittavat osat Kymppiputki asensi myöhemmin kesällä. Kaivoporarit kehuivat aikataulutusta ja tekojärjestystä järkeväksi – ei ollut tarvetta suojata mitään rakenteita, porauskalustolla oli esteetön pääsy porauspaikoille ja kelitkin olivat mitä parhaimmat (+35 päivällä, illaksi viileni alle +30:n…). Kuivuneen oloisia kavereita, kun panivat kalustoa pakettiin urakan päätteeksi.

Maalämpöpumpun, lämpökaivon sekä lattialämmityksen meille toimitti Porvoon Kymppiputki Oy LVI-urakoinnin osana. Meillä maalämpöpumppu on Gebwell Qi9, jota ohjataan EBTS:n taloautomaatiojärjestelmän avulla. Käyttökokemuksia aiheeseen liittyen ei vielä tässä vaiheessa ole, mutta odotukset toimivalle ja asumismukavuutta oleellisesti nostavalle järjestelmälle ovat korkealla.

Eilen iltapäivällä oli lattialämmityksen osalta järjestelmässä vielä ilmaa ja pulputusta sekä kohinaa melkoisesti. Tämä pitäisi korjaantua itsestään tai viimeistään Teron ”letkutettua” systeemin. Lattialämmityksen säädöt on nyt asetettu +20 asteeseen ja sähkövastus ei ole päällä.

Taustatietoja ja vinkkejä toteutukseen maalämmön osalta löytyy monestakin lähteestä esim.

joista kaksi ensimmäistä ovat riippumattomia tahoja ja Geodrill taas kaupallinen toimija. Geodrillin sivuilta informaatio on helpoimmin havainnollistettavassa muodossa ja yksinkertaistettuna. Lampopumput.infon keskustelupalstalta oleellisen informaation etsintä on ollut osittain haastavaa ja toisaalta lampopumput.org:n typistetty ja yksinkertaistettu informaatio jää hieman turhan pintapuoliseksi.

Tämän artikkelin sponsorina toimii Geodrill, joka lahjoitti meille 50 euron lahjakortin K-Rautaan.

Advertisement

Tekijä: Otto.

Vajaa nelikymppinen insinööri rakennuttaa, harrastaa ja urheilee.

4 vastausta artikkeliin “Maalämpö on päällä”

 1. ”Mukavana lisäominaisuutena maalämpöpumpun avulla saadaan varsinkin passiivitalossa tarpeellinen jäähdytys kesäaikaan, kun IV-koneeseen yhdistetään jäähdytyspiiri…”

  Tässä kohtaa itseäni kiinnostaisi kytkentäkaavio, eli miten teillä on nämä 2 laitettu liitetty toisiinsa? Kun itse just mietin omassa talossani sellaista kytkentää, että kun maalämpökaivosta tulee kesällä viileä kiertoneste sisään taloon, se saisi heti mennä IV-koneeseen jäähdyttämään hellekeleillä sisääntulevaa lämmintä ilmaa. Sen jälkeen kiertonestekin lämpenee myös itse hiukan, ja vasta sen jälkeen sitä maasta ja tuloilmasta saatua lämpöä käytettäisiin esim. lämpimän käyttöveden tekemiseen. Tähän kiertoon pitäisi olla kait kesäsäätö -vipu, koska talvikeleillä tämä järjestys olisi huono? Eli jos maalämpökaivolta tuleva lämpö talvisin menee ensin IV-koneeseen ja jäähtyy siellä, sitten siitä ei saada enää lämpöä taloon.

  Entä kesäviilennyksen siirto talossa kesäisin, onko teillä IV-putket lämpöeristetty kondenssi kosteuden estämiseksi? Tai tuleeko sitä edes? Jos viileä ilma on noin 20C, niin ei se ehkä kovillakaan helteillä paljon kondenssikosteutta aiheuta? Onhan kylmävesiputkikin noin +4C, eikä sitäkään kai lämpöeristetä esim. keittiön tiskikaapissa, jossa kylmävesiputki tulee keittiön hanalle?

  1. Kiitos Mika kommentista!

   Ihan tarkkaa muistikuvaa ei kytkentäkaaviosta ole, mutta varmistan asian Kymppiputkelta ja palaan asiaan.

   IV-putket on eristetty neopreenieristeellä.

 2. Varmaan aika makeeta kun saa lämmöt päälle 🙂 Onko teillä maalämpö ja ilmastointikone jonkun yhteisen automatiikan takana, vai joutuuko säätämään erikseen molempia?
  -Juha

  1. No olihan tuo ihan mukava uutinen, että lattiat lämpiävät. Säätö tapahtuu EBTS:n taloautomaatiojärjestelmän kautta ja erikseen ei tarvitse tehdä ”mitään”. Normaalit huolto- ja ylläpitotoimet tietysti kuuluvat omakotiasujan perusrutiineihin.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: