Sauna – sisäpinnat ja pikkuisen pinnan altakin

Kun kerran saunalla alkaa valmista pintaa muodostumaan lisää hyvällä sykkeellä jo ensi viikolla, niin käydään läpi tässä, mitä sinne sitten loppujen lopuksi tuleekaan.

Saunafiiliksiä-artikkelissa olikin jo valintoja avattu saunarakennukseen tulevien pintojen, materiaalien ja laitteiden osalta, mutta tässä vielä tarkemmin.

Saunarakennuksen ulkomitat ovat n. 5,5×6,7m ja sisälläkin neliöitä riittää. Ulko-oven molemmin puolin on jo valokuvissakin jo moneen kertaan nähty terassi, joka on rajattu pesuhuoneen puoleiselta osalta päädystä rimoituksella ylhäältä alas saakka sekä oven eteen saakka kaiteella. Kas näin: Kuormalavojen kohdalle tulee vielä portaat – vielä on hieman pähkäilyn alla, että tehdäänkö portaat nurkan ympäri koko terassin pituudelta keskimmäiseen tolppaan saakka vai ei. Päättää pitää varmaankin huhtikuussa ennen muuttoa, että Micke ehtii Petskin kanssa tehdä raput valmiiksi. Terassin kuningaspalkki jäi meiltä ajatushärön takia käsittelemättä syksyllä (pohjuste on kyllä pinnassa), mutta siihen vedetään keväällä kyllä sama Woodexin sävy kuin muihinkin terassin puuosiin. Kuva otettu pikkuraksaaja-A:n makuuhuoneen ikkunasta. Pihalle tulee täyttöä sen verran, että terassin tukipilarit jäävät piiloon ja nurmikon pinta tulee kestopuupalkin alareunan tasalle.

Sitten sinne sisätiloihin. Tänään on työmaalle tullut lisää puutavaraa Koskenkylän Sahalta eli STS-panelia. Linkin tervalepästä poiketen meille tulee mäntyä ja kooltaan 18x145mm, 10mm pontilla. Nämä asennetaan saunatuvan seiniin. Pintaan tulee Tikkurilan Zen Petsivahaa sävy Tatami. Eli lopputulos on aika lähelle tuota Tikkurilan nettisivujen kuvaa. Saunatuvan kattoon tulee samalla Zenillä vahattua sormipanelia. Saunatuvan lattiamateriaalin osalta meinasi homma mennä haastavaksi. Alunperin oli tarkoitus ottaa Natweawen vinyylimattoa Vallia Interiorin kautta, mutta hinta karkasi aivan mahdottomaksi. Lillehammerin Johanna otti kuitenkin haasteen vastaan ja löysikin meille vastaavaa Hellsten Flooringilta noin kolmanneksen kustanteeseen. Asennus pitäisi vaan hoitaa jotenkin – Vallilan mattoon asennus kuului hintaan. Eiköhän se Micke tämän(kin) haasteen hoida kotiin kunnialla. Sävy tulee olemaan vaalea eli:

Saunatuvan ja pesuhuoneen välinen ovi tulee hyvin suurella todennäköisyydellä olemaan Cellon yksipeilinen massiviovi, jonka maalautamme omavalintaisella sävyllä.

Pesuhuoneeseen tulee:

Ja kuten kuvasta näkyy, niin saunan löylyhuoneeseen tulee samaa sormipanelia samalla sävyllä myös seiniin. Lauteiden osalta pähkäily on vielä kesken – niin materiaalin kuin värisävyn osalta, mutta eiköhän se sieltä vielä kirkastu, kunhan päätöksen aika tulee. Löylyhuoneen ovi tulee Cellon valikoimista eli harmaa 80×190 -kokoinen lasiovi. Valaistuksen osalta päädyttiin pelkkään Cellon kiuaslinssillä varustettuun kuitusettiin, jonka projektori asennetaan saunatuvan puolelle. Nuo Cellon setit valmistaa muuten Cariitti, joiden omalla brändillä myymistä seteistä saa maksaa reilusti enemmän.

Kiukaaksi valikoitui sitten lopulta Helon Rocher Wood. Pesuhuoneen puolelle tulee lisäksi vielä veden lämmittämiseen varalle Harvian 50l:n vesipata ihan niinkuin alunperin suunniteltiinkin. Tuossa ylläolevassa kuvassa näkyy vesijohtojen päät ja niistä voikin päätellä, että tuohon lauteiden alle tulee sähköllä toimiva 300 litran vetoinen lämminvesivaraaja. Lattialämmitys hoituu myös sähköllä – saunatuvalle oma piiri, pesu- ja löylyhuoneelle yhteinen.

Muuten tekniset ratkaisut saunalla noudattelevat perinteistä linjaa poiketen päärakennuksesta. Ilmanvaihto hoidetaan huippuimurilla sekä korvausilma otetaan ikkunoiden raitisilmaventtiilien kautta. Alun perin suunnitelmmissa ollut vesikiertoinen lattialämmitys maalämpöpumpulta ja lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto olisi ollut kokonaisuudessaan noin 7000e kalliimpi nyt toteutettuun ratkaisuun verrattuna. Seinä-, ylä- ja alapohjarakenteet ovat yhteneväiset päärakennuksen kanssa eli passiivispeksin mukaiset. Ulkovuoraus on kattoa myöden vastaava kuin päärakennuksessa, samoin jäteveden osalta noudatetaan samoja ratkaisuja eli mustat vedet umpisäiliöön, harmaat suodatuskentän läpi. Mustia vesiä ei vielä saunarakennuksesta tule, mutta saunatuvan nurkkaan on jätetty varaus wc:n rakentamista varten ja siellä on vedettynä jo vesi- ja viemäriputket valmiiksi.

Ai niin. Se ulko-ovi. Valinta kohdistui lopulta Kaskipuun mallistoon ja sieltä saunan oveksi valitsimme Kelon, johon tulee linkin mukaisesti puoliväliin saakka satiinilasia, joka antaa valoa saunatupaan, mutta antaa kuitenkin yksityisyyttä sitä kaipaaville. Ikkunat ovat Domuksen ja niissä on sälekaihtimet, joten ”mökin” saa suhteellisen pimeäksikin, jos tarve niin vaatii. Värisävy valittiin samaksi kuin terassin rimoituksissa ja tolpissa eli Woodex Aqua Classic 1829.

Saunarakennus tulee toimimaan meillä yövieraiden majoituksessa ja ainakin minulla on haaveissa asentaa saunatupaan jossain vaiheessa videotykki, valkokangas, äänentoistolaitteet sekä liittää PS3 palvelemaan leffojen katselussa sekä Gran Turismon pelaamisessa. Katsotaan nyt kuitenkin ensin, miten tuonne saa huonekalut ja muut tarpeelliset vimpaimet mahdutettua ja mietitään asiaa sitten sen jälkeen – neliöitä saunatuvassa on keskikokoisen kerrostaloasunnon olohuoneen verran eli n. 18m2. Päälle tulee vielä siis pesu- ja löylyhuoneet n. 5m2/huone.

Ja kyllä. Sauna on meille molemmille todella tärkeä asia. Minulle ehkäpä vielä tärkeämpi kuin rouvalle. Neitsytlöylyjen heittoa tullaan juhlistamaan shampanjalla ja sitä hetkeä odotetaan jo malttamattomana, mutta hartaasti. Jotain tästä kertoo ehkäpä se, että tämän blogin artikkelihaku antaa tulokseksi 74 artikkelia hakusanalla sauna.

Mainokset

Tekijä: Otto.

Vajaa nelikymppinen insinööri rakennuttaa, harrastaa ja urheilee.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s