Taloautomaatio ja älyavaimet

Eilen postiluukusta tipahti TM Rakennusmaailma ja siellä oli varsin mielenkiintoinen artikkeli taloautomaatiosta sekä heti perään toinen artikkeli älyavaimista.

Meille on tulossa EBTS:n järjestelmä, mutta älyavaimia tai sähköisiä lukkoja ei ole ollut tarkoitus hankkia. Miten muilla blogia lukevilla rakennuttajakohtalotovereilla on näitä asioita mietitty?

Tekijä: Otto.

Vajaa nelikymppinen insinööri rakennuttaa, harrastaa ja urheilee.

8 vastausta artikkeliin “Taloautomaatio ja älyavaimet”

 1. Meillä on KNX-automaatio. Älyavaimia ei olla oikeastaan edes mietitty. Nyt meillä on ihan perus Abloy-lukot. Kun valitsimme ovia, tutustuimme pikaisesti sähköiseen lukkoon Skaalalla, joka toimitti meidän ikkunat ja ovet. Sähkölukko nostaa tietysti hintaa, joten emme nähneet sitä tarpeelliseksi hankkia.

  Meille tulee hälytinjärjestelmä, jossa on ovissa tunnistimet. Ne ilmoittavat kuitenkin vain sen, onko ovi auki vai kiinni. Lukosta ne eivät anna mitään tietoa.

  1. Mitä tuo hälyjärjestelmä pitää sisällään? Sireenin, ovi- ja ikkunatunnistimet, liiketunnistin, kamera?

 2. Minä phdiskelin Abloyn sähkölukkojen hankintaa. Plussana olisi ollut eteisessä lukitusnappi jolla autotallo ja kaikki ovet olisi mennyt kerralla lukkoon. Muuta isompaa hyötyä en silloin keksinyt, ja niinpä meillä on nyt ihan tavalliset abloy-lukot ja vielä hyvin mallia perus.

  Tolle sähköisyydelle olisi tullut vain tuolle toteutuksella niin älytön hinta, että kävelen mieluummin tästä iäisyyteen niitä ovia lukitsemassa.

  Hälyhommat on sitten toki erikseen: toki maalla asuvalle hälystä ei ole hirveätä hyötyä, itse suosin että kuvaa pitäisi saada. Vaikka ottaisi jonkun hälyhomman palvelunakin, niin aika tovin kestää ennenkuin on pamppumies paikalla…

  1. Samoilla linjoilla Pekan kanssa tässä. Jotenkin en näe kovinkaan tarpeelliseksi sähköistettyjen lukkojen hankintaa – vai onko se niinkuin auton keskuslukon tai ilmastoinnin kanssa, kerran kokeilet ja ilman et enää osaa olla? 🙂

   Mun mielestä hälytin on ihan yhtä tärkeä ellei tärkeämpikin maalla asuessa. Sen verran syrjässä ollaan, että jos kämpän haluaa tyhjentää, niin siihen on kyllä kaikki mahdollisuudet. Hälyttimen kanssa saisi ainakin itselle viestin siitä, että nyt on jotain tapahtumassa ja voisi hihkua naapurin/poliisin/kylän metsästysseuran paikalle tarkistamaan tilanteen. Näitä koko-talo-tyhjäksi-likaisia-pyykkejä-myöden -juttuja on ollut ihan riittävän monta esim. vanhempien lähiympäristössäkin muutamia vuosia sitten.

   1. Joo nimenomaan näin. Ehkä tuli vähän epäselvästi tuossa todettua: normihälystä joka huutaa ei ole mahdotonta apua kun kerkeät tehdä temput ennenkuin kukaan on paikalla. Mutta jos on hälyn lisäksi kamera joka kuvaa + lähettää kuvatkin hälytyksen ohella jonnekin niin on eis teoreettista mahkua saada ne likapyykit takaisin 🙂

 3. Meillä pohdiskellaan täällä ihan samoja asioita. Juuri eilen mies kysyi mitkä lukot otetaan ( lähinnä ne sählö-abloyt vai ihan tavislukot. Luulempa että meilläkin päädytään tavis-lukkoihin.)

  Edellisessä rakentamassamme talossa oli kodinohjausjärjestelmä, joka piti sisällään ovitunnistimet , liiketunnistimet ja lasirikkoilmaisin. Sireeniä ei sitten laitettu, vaikka sekin oli jo varattuna. Meillä ei systeemissä kameraa ollut, mutta ilmoitus puhelimeen tuli ja se toimi edellisessä paikassa hyvin, sillä naapureita oli vieressä. Ihan maalla ei taida pelkkä kännykkähälytys tosiaan riittää.

 4. Mä olen itse kanssa hyvin skeptinen noihin sähkölukituksiin. Mutta mulla on kyllä monesti käynyt niin, että kun sitten tutustun johonkin asiaan, niin sitten tuleekin juuri se vaihtoehto, mihin alunperin suhtauduin skeptisesti 🙂

  -Juha

 5. Kyselin syksyllä paikallisesta lukkoliikkeestä tietoa noista sähkölukoista ja myyjä ilmoitti, etteivät taida olla vielä tätä päivää, sillä meidän kylällä ei yhtään sellaista ole kuulemma myyty. Kodin ohjausjärjestelmää ei tullut laitettua, vaan noita kutakin laitetta ohjataan omalla erillisellä mukana tulleella säätimellä. Tarkoitus on tässä ensimmäisen vuoden aikana etsiä optimaaliset säädöt ja elää sitten sen mukaisesti, sillä sen säätöjärjestelmän hinnalla saa melkoisesti sähköä tilalle.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: