Yläpohjan eristys

Eilen käytiin puhelinpalaveria ensin Micken kanssa ja heti perään Kimin kanssa aiheesta yläpohjan eristys.

Micke oli huolissaan siitä, että saadaanko höyrynsulku ja ilmatiiveys yläpohjassa varmasti riittävälle tasolle pelkällä höyrynsulkumuovilla. SPU:n Arin kanssa asiasta oli keskusteltu jo viime lauantaina ja muutaman nukutun yön jälkeen asia kirkastui ensin Mickelle, sitten minulle ja sen jälkeen Kimille.

Yläpohjan rakennetta muutetaan niin, että kattotuolin alapintaan kiinnitetään 40mm paksu SPU-levy, johon kiinnitetään koolaus pitkillä ruuveilla. Koolaukseen kiinnitetään sitten kipsilevy, joka ruiskutasoitetaan. SPU-levyjen saumat sekä läpiviennit vaahdotetaan, jolloin kokonaisuudesta tulee ilmatiivis sekä eristävä. Yläpuolelle aiemman suunnitelman mukaisesti ensin 100mm lasivillaa, jonka päälle 450mm puhallusvillaa. Pitäisi pysyä lämpö sisällä talossa.

Piirrustukset tulee näkysälle kunhan ne saadaan päivitettyä.

Tekijä: Otto.

Vajaa nelikymppinen insinööri rakennuttaa, harrastaa ja urheilee.

8 vastausta artikkeliin “Yläpohjan eristys”

  1. Hyvä kysymys, johon ei ole vastausta tässä vaiheessa. Pitääpä tarkistaa asia urakoitsijaltamme, mitä oli ajatellut käyttää.

 1. Kiitos, teen tässä pienimuotoista ”galluppia” siitä mitäs sinne yläpohjaan oikein laitetaan. Kivivilla käsittääkseni on ääneneristävyyden kannalta parempi.

  1. Äänieristysjutut kiinnostivat minuakin, kun kyseessä on kuitenkin konesaumattu peltikatto. Hämmästyttävää kyllä, sade tai tuuli ei aiheuta kovinkaan kummoista meteliä kattorakenteissa, vaikkei yläpohjaa ole vielä alettu edes asentamaan. Katto ei pauku tai kolise tuulen voimasta tai pidä kummoistakaan ropinaa sateella – lähinnä pientä kohinaa. Villat, SPU-levyt ja kipsilevy vielä väliin, niin veikkaanpa, että sisällä talossa on melkoisen hiljaista oli ulkona millainen myräkkä tahansa.

 2. Paksuissa puhallusvillakerroksissa on ongelmansa, tässä Tampereen Teknillisen Yliopiston, Juha Vinhan tutkimuksia aiheesta:

  Konvektiokuvassa on esitetty selkeästi kuinka ilma liikkuu yli 200 mm villassa kuskaten lämpöä pihalle. Väitöskirjassa myös juttua tosta sisäisen konvektion aiheuttamasta todellisesta heikennyksestä villan lämmöneristyskykyyn. Esim. sivulla 23 on, että 200mm villa vastaa todellisuudessa 175mm villaa ja 300mm villaa vastaa todellisuudessa ALLE 250mm villaa, kun villa on asennettu ”täydellisesti”. Nykyinen U-arvolaskenta ei ota huomioon sisäistä konvektiota lainkaan.

  Toisessa kuvassa on esitetty hyvin seinärakenteen lämpö ja kosteustekninen toiminta ja siihen liittyvä ongelma, kun ei käytetä höyrynsulkua.

  Väitöskirja löytyy kokonaisuudestaan tuolta pdf:nä: http://URN.fi/URN:NBN:fi:tty-200903101040

  Kevyttä iltalukemista 🙂

  -Ari Tanni / SPU Eristeet

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: