Komposti ja ekoilun haasteet

Vaikka rakentaminen on tällä hetkellä eniten mielessä, pohdin jo arkipäivän asioita tulevassa kodissa. Tällä hetkellä päällimmäisenä ajatuksissa pyörii jätehuollon asiat ja paljon pinnalla olevat ”arkipäivän ekoteot”.

Osmankäämiin tulee komposti. Tai oikeastaan kaksi. Avokomposti sekä kompostori. Kompostorissa hoidetaan keittiöjätteet ja avokompostissa puutarhajätteet sekä sekoitellaan kompostorin tuottama aines vähemmän vahvoiksi seoksiksi. Näiden sjoituspaikka on vielä vähän auki. Talvella olisi syytä päästä helposti kompostorille, joten kovin kauas ulko-ovesta sitä ei halua sijoittaa..

Googlaamalla löytää hyviä vinkkejä kompostoinnin aloittamiseen. Tässä yksi perusajatuksia kertaava linkki:
http://www.ymparistoopas.com/kompostointi/

Entäs sitten ne arjen ekoteot? Elämäntyyliämme ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa ekoksi, koska ajamme tulevaisuudessa päivittäin pääkaupunkiseudulle töihin -pahimpina päivinä jopa kahdella autolla! Enemmän täytynee panostaa arjen valintoihin, miettiä kahteen, kolmeen kertaan tarvitseekö ihan välttämättä vielä lisää kaappeihiin täytettä; ruokavalinnoissa voisi suosia entistä enemmän lähialueen tuotantoa ja ennenkaikkea pyrkiä systemaattiseen ja järkevään jätteiden lajitteluun.

Miten sinä tahollasi olet siirtänyt ekoajatukset konkretiaksi? 🙂

Advertisement

Tekijä: Osmankäämi

Hiukan yli kolmekymppinen nainen joka rakentaa miehensä kanssa kotia, jossa on hyvä olla loppuelämä. Perheeseen kuuluu myös marraskuussa 2005 syntynyt tytär. Kiinnostuksen kohteina valokuvaus, kiipeily, puutarhanhoito, käsityöt, pyöräily sekä ruoka.

6 vastausta artikkeliin “Komposti ja ekoilun haasteet”

 1. On mielenkiintoista seurata, miten omat lapset osaavat myötäsyntyisesti lajitella jätteitä. Heille on päivänselvää, että lasit menevät lasien kanssa, paperit paperien kanssa ja ruuantähteet kanoille 🙂 Enkä todellakaan ole opettanut itse sen kummemmin, eikä meidän kotikaan mikään lajittelun mallikoti ole (tilan- ja kompostin puutteesta johtuen). Ilmeisesti se vaan tarttuu ympäröivästä maailmasta, mikä tuntuu rohkaisevalta.

  Kompostori tulee uuteen kotiin meillekin ja kompostikin. Ekotekona olen edistänyt kierrätystä tulevassa kodissamme niin, että olen varannut kaksi kokonaista 80cm leveää ja 30cm syvää vetolaatikkoa roskien lajitteluun varatuille astioille.

  Asumisen iso ympäristövaikutus syntyy energiankulutuksesta. Energiansäästölamput on jo kaikilla ja maalämpökin monilla. Iso vaikutus on kuitenkin silläkin, jos kääntää termostaatin vähän pienemmälle. Vaikka 1,5 asteen lämpötilan lasku auttaa jo paljon. Nykyisessä kodissa meillä on aamuisin 17 astetta, joten uuden kodin suunniteltu sisälämpötila 19 tuntuu suorastaan helteiseltä.

  Täällä voi muuten laskeskella oman rakennusprojektin vaikutuksia:
  http://www.rakentajanekolaskuri.fi/
  Itse narahdettiin juuri uuden kodin sijainnin osalta, haja-alueella asuminen kuormittaa laskurin mukaan enemmän kuin taajamassa asuminen.

  Semmoista. Meni vähän taas viran puolesta -kommentoinniksi… Sorry 🙂

  1. Arvelinkin, että sulta saattaisi tulla tähän aiheeseen kommenttia. 😉
   Olen ilolla lukenut blogistasi eri aihepiireistä ja saanut hyviä vinkkejä -kiitos niistä!

   Meillä ”yhdensortin” ekoteko taitaa olla valaistuksen suhteen nuo ledit. Tosin niiden valmistukseen tarvittavasta energiasta ei sitten olekaan tietoa. Yhtään hehkulamppua tai halogeenia ei taloon tule kuitenkaan.
   Tein tuon laskurin light-version, pistemääräksi tuli 66,5, joten ei tässä ehkä ihan metsässä olla ajatusten kanssa.. 🙂

 2. Olen myös miettinyt kompostia keittiöjätteille, mutta se vaatii vielä perehtymistä. Lajittelu muuten on ”hanskassa”. Ekoilusta sen verran,että meidän ekoilu kääntyy omaan napaan ja toisaalta vaikuttaa myös luontoon. Eli meidän ekoilun taustalla on pitää kustannukset kurissa. Tulemme valitsemaan uudistuvaa energiaa, todennököisesti maalämmön muodossa. Meillähän ei neliöiden perusteella sitä voi perustella, laitetaan siis se siis puhtaan”ekoilun” piikkiin:) Lämmitettävien kuutioiden määrää vähennetään pitämällä neliöt kurissa ja huone korkeus sopivana. Lampuissa ledejä varmaan tulee, mutta toisaalta niiden hinta vielä saattaa hillitä ”ekoilua”. Mielenkiintoinen aihe, täytyy myöntää,että huomaan nyt itsekin,että tekemämme ratkaisut ovat ekologia, vaikka ajatus oli aluksi ihan toinen..

 3. Raja ”ekoilun” ja puhtaasti taloudellisti järkevien päätösten välillä on hämärtynyt, mikä on aika hienoa 🙂 Se kai on kestävin tapakin muuttaa kulutus-yms-tottumuksia: ensin ohjataan normiohjauksella ja taloudellisilla ohjauskeinoilla (verot yms) kunnes ihmiset alkaa muuttaa käsitystään siitä, mikä on järkevää ja mikä ei. Sen jälkeen kun kulutustottumus on jo muuttunut, on siihen helppo lisätä päälle kaunis periaate ja nauttia myös hyvästä omastatunnosta 🙂

 4. Meillä nykyisessä kerrostalokodissa kierrättäminen on ihanan helppoa ja muutenkin ainakin omissa mielikuvissani Jyväskylä on aika edistyksellinen kunta kierrätyksen suhteen! Meillä on 5 eri roskista: pahvi, paperi, bio, lasi, metalli, sekajäte. Joskus kyläillessä eteläisemmässä Suomessa tuntuu ihan todella väärältä laittaa kaikki jätteet sekaisin.. kierrätysjutuissa on varmaan isoja kuntakohtaisia eroja. OK-talossa kierrätys onkin sitten paljon itsestä kiinni, tarkoitus olisi jatkaa samaa lajittelua kuin nytkin.

 5. Hyviä kommentteja! Kiitos niistä.

  Nykyisessä motivaatiokämpässä kierrättäminen ja jätteiden lajittelu on kyllä tehty mahdollisimman hankalaksi. Vaikka jätehuoneessa erilliset astiansa onkin niin pahville, kierrätyskartongille kuin seka- ja biojätteellekin, ei keittiöstä tai itse asunnosta muualtakaan löydy kirveelläkään tilaa lajitteluun. Yksi pieni paikka jätesangolle tiskipöydän alla ja siinä kaikki.

  Villa Osmankäämin keittiösuunnittelussa otettiin huomioon tuo jätelajittelu varaamalla riittävästi tilaa keittiössä syntyvälle jätteelle. Kaikki poltettava jäte menee joko saunalla tai takassa. Ja pihalla on kyllä tilaa niille komposteille vähintäänkin riittävästi.

  Ekotekoja ne on ne pienetkin valinnat. Puukiuas saunaan, valaistus ledeillä tai energiansäästölampuilla, talotekniikan ohjaus automaation avulla tarvittaessa jopa etäyhteydellä jne. Viime viikolla ajatuksiin hiipi energian tuotannon suhteen omavaraiseksi siirtyminen esim. Gasek Oy:n valmistaman voimalaitoksen avulla (http://www.gasek.fi/solutions/gasek-chp-plants/). Tuommoisen voimalaitoksen hintaa en tiedä, mutta energian hinnan noustessa on vaihtoehtoisten ratkaisujen kartoitus järkevää aloittaa jo nyt.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: