Sähköä ilmassa

Viime viikonloppuna kävimme Vantaan Myyrmäessä Rakenna ja remontoi -messuilla. Lämmitysratkaisuista haimme tietoa – tai oikeammin tukea jo tekemillemme valinnoille. Maalämpö ja mahdollisesti aurinkokeräimet. Lisäksi takka. Tästä lähdetään pakettia suunnittelemaan. Muuhun messutarjontaan tuli tutustuttua lähinnä pintapuolisesti. Hiukan pidempään juttelin nollaenergiatalon rakentamisesta LujaBetonin edustajan kanssa sekä ikkunoiden u-arvoista kävin myös utelemassa näytteilleasettajilta. Otto haki tietoa talotekniikasta ja muusta; kirjoittakoon hän omista kokemuksistaan tarkemmin. Oli muuten mielenkiintoista huomata miten nainen jätettiin täysin huomiotta kun esimerkiksi kävi SPU-eristeiden ständillä. Miesten ympärillä edustajat pörräsivät kyllä, mutta minä sain aivan rauhassa lukea esitteitä. Noh, ehkä se ei sittenkään ole meidän vaihtoehtomme..

Eilen illalla aloimme miettiä sähkönsaannin turvaamista. Maalämmöstä kun ei ole hyötyä ellei sähköä saa. Toki muutama tunti aina menee, mutta entäs jos tulee vaikkapa parin vuorokauden sähkökatkos talviaikana? Jonkinlainen varavirtajärjestelmä on nyt mietinnän alla. Onko kenelläkään vinkkiä aiheeseen?

Lisäksi olen yrittänyt ottaa selvää kahdenvälisestä sähkökaupasta. Haluaisimme hankkia sähköä tuottavat aurinkokeräimet, mutta sähköyhtiön kanta kesäaikana tuotettuun ylimääräisen sähkön ostoon on arvoitus. Lisäksi konkreettinen hyöty tuosta kaikesta..? Kuinka paljon laitteiden takaisinmaksuaika lyhenee? Paljon on laskettavaa, mietittävää ja konsultointityötä edessä ennen kuin uskaltaa päätöksiä tehdä.

Kolmansia piirrustuksia odotamme arkkitehdiltä, huomenna menemme allekirjoittamaan sopimuksen ”parhaan kaverin” kanssa, lauantaina lähdetään merkkaamaan puita tontille ja ensi viikolla treffataan Lillehammerissa kombolla sisustussuunnittelu+arkkitehtisuunnittelu. Vaikka tuntuu että mitään ei tapahdu, niin kyllähän tämä etenee siitä huolimata.

Ai niin, viime viikon synttärijuhlinnat jäivät flunssan jalkoihin. Harmittaa, mutta ehtiihän sitä myöhemminkin. Onneksi eilen tuli vitamiinipläjäys iHerbistä, joten enää ei tarvitse tauteja pelätä. 😉 Viikonloppuna saadaan lapsi taas kotiin, joten paljonpaljon mukavaa on loppuviikkoon tiedossa.

Bubbling under: LVI, tierakentaminen

Tekijä: Osmankäämi

Hiukan yli kolmekymppinen nainen joka rakentaa miehensä kanssa kotia, jossa on hyvä olla loppuelämä. Perheeseen kuuluu myös marraskuussa 2005 syntynyt tytär. Kiinnostuksen kohteina valokuvaus, kiipeily, puutarhanhoito, käsityöt, pyöräily sekä ruoka.

2 vastausta artikkeliin “Sähköä ilmassa”

  1. Kannattaa ihmeessä käydä laskemassa http://www.biohousing.eu.com/heatingtool/Ecalc.asp osoitteessa mikä lämmitysjärjestelmä kannattaa. Se riippumaton EU:n rahoittama sivusto. Siellä voit syöttää maalämmön kustannukset ja jyvittää sen sitten useammalle vuodelle. Sivusto myös päivittää kivasti energian hintoja.

    Meille kun tulee 134 neliöinen talo niin tuo maalämpö laskettuna 3.5% korolla 15v tulisi jotain 2200€/vuosi kun varaavalla sähkölämmityksellä kulut olis jotain 1400€. Vasta kun maalämpö olisi ollut 30v niin sitten se alkaisi maksamaan takaisin itseään.

    1. Kiitos linkistä! 🙂 Täytyy käydä tutkimassa.. Meillä on päärakennuksen koko 172,5 m2 ja saunarakennus 22 m2, joten se vaikuttaa varmasti takaisinmaksuaikaan. Lisäksi päärakennuksesta puolet on ns. korkeaa tilaa, joten lämmitettäviä kuutioita on hurjasti. Mutta kun unelmaansa rakentaa, niin näistä ei voi tinkiä. 😀

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: